Sollicitatie tips

Een goed cv maak je zo

Tips en trucs voor een goed cv

Zoek je werk? Dan heb je een goed en sterk curriculum vitae (CV) nodig. Je CV is het eerste wat werkgevers zien. Het is dus belangrijk om een goede indruk te maken met je CV, zodat de kans groter is dat je wordt uitgegenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Personalia

In je personalia vermeld je de meest noodzakelijke persoonsgegevens zoals voornaam, achternaam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum, nationaliteit en of je in het bezit bent van een rijbewijs. Deze persoonsgegevens zijn voornamelijk bedoeld om contact met je op te nemen. Vroeger was het heel gebruikelijk dat je ook burgelijke staat opnam. Dit is noodzakelijk, want deze informatie is niet van belang voor het uitoefenen van je werk.

Tip: Gebruik duidelijke en geen “rare” e-mailadres. Het beste is er een met je naam. Dus geen e-mailadressen als gavegozer@hotmail.com of leukejongen@gmail.com.

Persoonlijk profiel

Je persoonlijk profiel of profiel schets is een inleiding tot je cv. In maximaal 5 regels stel jij je voor aan de lezer. Vertel wie je bent, wat kan je en wat voor werk wil je doen.

Werkervaring

Noem relavante banen en stages in chronologische volgorde. Dit betekent dat je laatste baan bovenaan staat en je eerste baan onderaan. Laat zien in welke periode je daar hebt gewerkt, de titel van de functie, bedrijfsnaam, plaatsnaam en wat je taken en verantwoordelijkheden waren.

Opleidingen

Noem al je studies en opleidingen in chronologische volgorde. Net als bij je werkervaring staat de laatste opleiding bovenaan. Laat zien wanneer je de opleiding hebt gevolgd, naam van de opleiding of onderwijsinstelling, plaatsnaam, specialisatie en/of studierichting, gehaald diploma.

Trainingen en cursussen

Noem al je trainingen en cursussen in chronologische volgorde. Net als bij je opleidingen staat de laatste training of cursus bovenaan. Laat zien wanneer je de training of cursus hebt gevolgd, naam van de training, cursus en instelling, plaatsnaam, specialisatie, gehaald certificaat en de geldigheid.

Vaardigheden en competenties

Is er iets anders waar je goed in bent en wat belangrijk kan zijn voor de baan? Geef dit dan aan onder “Vaardigheden en Competenties”.

Klaar met je cv?

Bekijk dan ook onze tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief.