De eikenprocessierups zorgt voor veel overlast.

Een aantal weken geleden schreven wij al op onze blog over de eikenprocessierups, ook wel de EPR. Waar de rups toen nog in aantocht was, is de rups inmiddels in een groot aantal bomen in ons land te vinden. Niet alleen de rups, maar ook planten kunnen zorgen voor overlast. Zo hebben ze in Rotterdam last van de Japanse duizendknoop en blijkt uit onderzoek dat de EPR dit jaar voor drie keer zoveel overlast gaat zorgen. In deze blog lees je er alles over.

Overlast eikenprocessierups neemt toe

Afgelopen week liet Silvia Hellingman van het Kenniscentrum Wageningen aan NU.nl weten dat de overlast van de eikenprocessierups dit jaar drie keer zo groot lijkt te zijn in verhouding met eerdere jaren. In het artikel is te lezen dat de rupsen ook steeds agressiever worden. In plaats van alleen in de eiken, zijn de rupsen ook vaker te vinden in huizen en schuren.

Hellingman geeft aan dat gemeentes te weinig prioriteit geven aan de bestrijding van de rups. De bestrijding valt vaak onder de groenvoorziening, terwijl het meer onder het kopje volksgezondheid zou moeten vallen. Een park of plantsoen wordt er door de rupsen niet mooier op, maar bovenal kunnen er veel klachten ontstaan zoals extreme jeuk en uitslag.

De overlast neemt nog meer toe wanneer er harde wind staat en de nesten van de rupsen uit de bomen waaien. Dit was afgelopen week nog het geval. In Eindhoven leidde dit ertoe dat een gezin uit hun woning is gevlucht en bij familie elders is gaan wonen.

Meer weten over de eikenprocessierups en de bestrijding van de EPR? Lees onze blog over de EPR.

Rupsen moeilijk te bestrijden

De gemeente Apeldoorn liet deze week weten dat de meldingen over de eikenprocessierups in de afgelopen twee weken flink zijn gestegen. Zo erg, dat het aantal meldingen inmiddels zodanig is dat de gemeente er niet aan toekomt om de rupsen op korte termijn te bestrijden. Gemeentewoordvoerder Kirsten Harleman vertelt tegen de Stentor: ‘’We geven voorrang aan plekken waar veel mensen komen, zoals schoolpleinen, speeltuinen en drukke fietspaden. De andere meldingen kunnen niet direct opgepakt worden.’’

In Enschede zijn bewoners een petitie gestart om de gemeente te eisen om meer te doen aan de bestrijding van de rupsen. Volgens de bewoners is de bestrijding op dit moment minimaal, ondanks de grote overlast. De petitie heeft binnen enkele dagen al bijna 5000 handtekeningen opgehaald.

In Ede is het ook raak. Langs de grote Rijksweg staan ontzettend veel besmette bomen. Ondanks veel pogingen om de rupsen weg te zuigen, lijkt het bijna een onbegonnen strijd.

Japanse duizendknoop zorgt voor problemen

Niet alleen de hardnekkige eikenprocessierups zorgt voor problemen. In diverse steden is er veel overlast van de Japanse duizendknoop. De overlast is zo hardnekkig dat zelfs een nieuwbouwproject in Rotterdam-Zuid stil is komen te liggen vanwege deze snelgroeiende plant. De gemeente Meppel roept zijn inwoners op om een melding te maken wanneer zij de plant tegenkomen. De duizendknoop is moeilijk te bestrijden. De plant groeit snel en verdringt andere planten. De wortels van de duizendknoop kunnen schade veroorzaken aan gebouwen en riolering.

Creatieve oplossingen tegen de EPR

Om de eikenprocessierups tegen te gaan en te bestrijden, komen steeds meer gemeentes met creatieve oplossingen. Zo plaatst de gemeente Utrecht zo’n honderdtwintig vogelhuisjes, aangezien sommige vogels de rupsen eten. De gemeente Harderwijk plaatst nestkasten, om de rupsen op een natuurvriendelijke wijze te bestrijden.

Wil jij je graag zelf inzetten om de eikenprocessierups te bestrijden? Bel ons of mail je CV met je motivatie en wie weet kun jij binnenkort al aan de slag.